Scris de Otilia Șandor - 20 de bihoreni au murit anul acesta după ce au băut spirt amestecat „cu ceva”.
După şocul din martie când cinci localnici din Şilindru au murit după ce au băut spirt sanitar, s-a aflat că de fapt în acest an 22 de oameni au murit din această cauză (19 până la finele lui martie).
După investigaţiile făcute de către medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, reiese că decesul celor din Şilindru nu a survenit după consumul doar de spirt sanitar, produs în Bihor, ci în amestec cu „ceva”, întrucât analizele de laborator ar fi reliefat faptul că nu spirtul sanitar îngurgitat de oameni ar fi conţinut concentraţia fatală de metanol.
Acel ceva ar putea fi, după informaţiile doctorilor din teren, alcool tehnic de spălat conducte, dar şi lichid de parbriz.În mai multe localităţi
Dintre cei 19 decedaţi în primul trimestru din acest an, 14 au murit la spital, majoritatea sunt neasiguraţi, 16 sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 35-85 ani, sunt din mediul rural şi din grupuri vulnerabile, mai exact cu statut socio-economic precar.
După investigaţiile făcute, reiese că alcoolul sanitar băut de către cei cinci din Şilindru nu avea concentraţia de metanol atât de mare încât să moară, fapt ce înseamnă că oamenii au amestecat probabil spirtul cu altă licoare. Şi după cum spun aparţinătorii ori vecinii şi cunoscuţii decedaţilor, se pare că e vorba de un consum de spirt sanitar cu alte substanţe, tot nealimentare.
În mod normal, spirtul nu ar trebui să conţină metanol (şi pe vremea bunicilor la ţară unii mai consumau spirt) şi tot în mod normal oamenii nu ar trebui să bea nici spirt sanitar nici cocteil cu spirt. Şi totuşi, se pare că în Bihor e o modă consumul de alcool medicinal cu alt tip de alcool, periculos: Valea lui Mihai, Tinca, Hidişeş, zona Beiuşului etc.
De reţinut că uneori debutul intoxicaţiei cu metanol e t