Finanţarea se va face „în limita sumelor aprobate”, în timp ce, prin PNDI, costurile lucrărilor erau acoperite şi din resurse proprii ale constructorilor cu decontarea ulterioară din partea statului
Autorităţile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul unui nou program, denumit Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care va fi coordonat doar de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.
Documentul stabileşte că fondurile vor fi alocate pe baza unor criterii care vor avea în vedere cel puţin ponderea obiectivelor de investiţii aflate în derulare pe fiecare judeţ, date demografice şi administrativ-teritoriale, capacitatea financiară a beneficiarilor.
Finanţarea va fi acordată atât pentru obiective de investiţii noi, pentru care nu au fost încheiate contracte şi nici nu au fost preluate până în prezent în vreun program de finanţare, cât şi pentru obiective de investiţii aflate în derulare. Ministerul Dezvoltării va fi cel care analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene şi întocmeşte lista finală a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, listă care va fi aprobată prin ordin al ministrului.
Cadrul legislativ actual, insuficient
Noul program va prelua toate celelalte proiecte finanţate până în prezent prin Programul privind reabilitarea unor obiective locale, Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, programe multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor. De fapt, este vorba de comasarea HG 577, prin care se finanţau lucrări în infrastructura locală, este vorba de Ordonanţa 7 prin care se finanţau tot lucrări în infrastructura locală şi Ordonanţa de Guvern 40, partea care se ocupa de finanţarea alimentărilor cu apă şi a sistemel