Sorin Strutinski, administratorul firmei Tutun şi Ziare SRL, om de afaceri cunoscut mai ales prin prisma prieteniei sale cu primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este, ca şi edilul şef, de altfel, unul dintre cei care şi-au legat numele de Revoluţia din decembrie 1989.
Considerat „omul din umbră” printre apropiaţii primarului, calculat şi rece, Strutinski era, la momentul respectiv, student în anul IV la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, coleg cu Radu Mazăre. „Pe data de 22 decembrie eram la cursul de pregătire fizică unde profesoara ne-a anunţat că evenimente majore s-au întâmplat în ţară. Am ieşit imediat şi am aflat despre sinuciderea ministrului Apărării în tot; în tot institutul, ofiţerii aveau ordin să distrugă toate materialele care pavoazau institutul şi făceau referire la generalul Milea Vasile”, îşi aminteşte Sorin Strutinski, citat în „Preţul libertăţii la Constanţa. File de istorie”, scrisă de colonelul Ioan Maliciuc.
„Ne făceam semne de simpatie cu cei care erau afară şi scandau «Armata e cu noi!»”
Pe 23 decembrie 1989, Strutinski a ajuns, cu un camion militar, la Casa Albă alături de Grupa a doua - compania 16 din care făcea parte. „În momentul sosirii noastre în clădire nu mai erau decât câţiva militari neînarmaţi, cu excepţia lt. col. Maliciuc Ioan, omul sub comanda căruia se afla armata din acel obiectiv. Din păcate, însă, de când am coborât din camion, ofiţerul cu care eram, R III Gheorghiu - copleşit de tumultul mulţimii şi de evenimentele care se precipitau nu a mai fost capabil să dea ordinele de rigoare, mai ales că ne împrăştiaserăm deja în toată clădirea. Ordinele primite de la el s-au rezumat la o împărţire nu foarte strictă a zonelor pe care trebuia să le apărăm. Întrucât noi nu eram foarte mulţi - cca 20-25 de oameni şi aveam totuşi ceva experienţă , având la activ patru ani de şcoală gene