13 țări au fost avertizate de Comisia UE, inclusiv Italia, Belgia, Olanda, Suedia, Danemarca și Marea Britanie, situația cea mai dificilă fiind cea din Spania, Slovenia și Franța.
Comisia Europeană a avertizat că Slovenia și Spania se confruntă cu probleme economice „excesive” și sunt cele mai expuse riscului de a aluneca în criza datoriilor din zona euro. Cât de mare poate fi riscul și ce recomandări li s-au făcut celor două țări, aflăm de la corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe:
Patru țări europene - Grecia, Cipru, Irlanda și Portugalia - se află în stare critică, iar miercuri Comisia Europeană de la Bruxelles a avertizat încă 13 țări cu serioase probleme economice, în primul rînd Spania și Slovenia.
După Cipru - Slovenia? De mai multă vreme se specula asupra problemelor economice ale țărișoarei model Slovenia, prima țară din Balcani care a intrat in UE si singura care a trecut pînă acum în mod oficial la euro. (Deși Kosovo si Muntenegru folosesc la rândul lor in mod oficial euro, e vorba acolo de o soluție provizorie, aceste țări neavând monedă, în vreme ce Slovenia face parte din zona euro.)
Despre problemele similare are Spaniei se vorbește încă din toamnă, iar UE a acordat deja un important ajutor financiar guvernului conservator de la Madrid pentru a împiedica extinderea contagiunii bancare. Slovenia părea insa la adăpost pînă săptămâna aceasta. Comisia europeană a avertizat însă, in raportul sau periodic asupa deficitului si sanatatii economice ale tarilor din UE ca atât Spania cât si Slovenia prezintă serioase probleme economice, ba chiar si Franța a fost avertizată in legătura cu datoria sa excesivă. Se așteaptă ca luna viitoare datoria Franței să depășească 93% din produsul său intern brut (PIB).
Spania a primit un imprumut de peste 40 de miliarde de euro pentru a-si alimenta sectorul b