Un studiu australian arată că sistemele wireless şi de stocare în Cloud au un cost mult mai ridicat decât se credea până acum. Cea mai mare problemă a lor este consumul ridicat de energie electrică.
Raportul numit „The Power of Wireless Cloud” avertizează asupra faptului că industria de internet a subestimat consumul de energie electrică asociat serviciilor de stocare online, cum ar fi Google Drive, Office 365, Amazon Web Services, dar şi reţelelor sociale, care folosesc stocarea fotografiilor pe serverele proprii.
Serviciile Cloud, cel mai mare consumator de energie electrică
Potrivit raportului australian, consumul din serviciile Cloud de orice fel va creşte cu 460% în 2015, faţă de 2012. Dacă am compara cu numărul de maşini care ar echivala cu această creştere ar însemna 4,9 milioane de maşini noi pe şosele. Analiza arată că 90% din consumul de energie electrică va fi provocat de reţelele wireless de tip 3G şi 4G. Centrele de date, care au fost ţinta Greenpeace de curând, potrivit phys.org, înseamnă doar 9% din acest consum total.
„Problema este că accesăm aceste servicii în Cloud în mod wireless şi chiar dacă acest lucru este standardul modern, vorbim de un consum foarte mare de energie electrică”, a declarat Kerry Hilton de la Centrul pentru Energie Eficientă din Melbourne. Potrivit datelor din momentul de faţă, sistemul global de telecomunicaţii consumă 2% din cantitatea totală de energie electrică, dar până în 2020 ne-am putea aştepta ca acest sistem să consume 10% din totalul energiei electrice.
Studiul realizat de Centrul pentru Energie Eficientă din Melbourne, Australia, arată că trebuie luate măsuri urgente pentru a reduce consumul de energie electrică şi a emisiilor de CO2.
Cum se consumă energie electrică prin Cloud?
E foarte greu de perceput consumul de energie electrică atunci când se folosesc sistemele wireles