Compania nu reușește să aprovizioneze spitalele cu citostatice, deși statul îi acordă condiții preferențiale în raport cu alți distribuitori. Împrumul acordat de Guvern a fost mai mult o mișcare de imagine care a dat speranțe false bolnavilor.
Criza citostaticelor, care a fost semnalată în nenumărate rânduri de EVZ în campania „Medicul de Gardă”, nu a fost nici acum rezolvată. Acum câteva zile, Ministerul a publicat pe site situaţia stocurilor în depozitul Unifarm, fără a spune şi către ce spitale au fost direcţionate. Împrumutul de 800.000 de euro acordat de Guvern la începutul anului este mult sub necesităţile programului de oncologie. În tot acest timp, Unifarm, compania care ar trebui să aducă medicamentele care lipsesc din spitale, se bucură de un contract preferenţial.
O companie cu statut incert
Unifarm este o companie de distribuţie cu capital de stat care „desfăşoară o activitate cu caracter social-sanitar”, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei. Teoretic, treaba ei este să aprovizioneze spitalele cu medicamente aferente programelor naționale care nu se găsesc în ţară, aşa cum este şi cazul multor citostatice. În practică, Unifarm se comportă ca un distribuitor obişnuit, care livrează medicamente şi către farmaciile cu circuit deschis.
Lucru acesta a fost recunoscut recent chiar de către ministrul Sănătăţii, care a anunţat că Unifarm a vândut trei tipuri de citostatice unei farmacii din Ploieşti care făcea export paralel. „Cred că medicamentele trebuiau să ajungă, de fapt, la altă farmacie, iar asta a deranjat pe cineva și de aceea a izbucnit acest scandal, iar ministrul a ieșit public cu această poveste. Atât timp cât Unifarm le-a vândut unei societăți care avea autorizație de export, nu putem spune că nu au știut riscurile”, ne-a declarat un distribuitor, sub protecția anonimatului.
Pentru această situaţie ar fi trebui tr