Muzeul de Artă din Târgu-Jiu va fi reabilitat şi modernizat, după ce Muzeul Judeţean Gorj a primit bugetul pe anul acesta. Cu un buget mai mare cu cinci miliarde, comparativ cu anul trecut, se impun investiţii pe măsură, astfel că începând cu luna aceasta mai multe instituţii culturale vor intra într-un amplu proces de reabilitare.
Muzeul de Artă din Târgu-Jiu este o adevărată capodoperă culturală. Prea puţini oameni ştiu că această clădire a fost cândva reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu. Înfiinţat în anul 1984, Muzeul de Artã din Targu-Jiu funcţionează, în noul sediu aflat în Parcul Central, din aprilie 1993, nu departe de binecunoscutele opere ale marelui Brâncuşi. În interiorul muzeului se găsesc lucrări de Iosif Keber (pictură de şevalet, pictură religioasă) şi Vasile Blenea (sculpturã, pictură). O serie de pictori, deveniţi clasici ai spaţiului artistic românesc, Gheorghe Petraşcu, Henri Catargi, Aurel Jiquidi, Schweitzer Cumpăna, Margareta Sterian, Alexandru Ciucurencu, sunt şi ei prezenţi, prin operele lor, în Muzeul de Artă din Târgu-Jiu. De la înfiinţare însă muzeul nu a fost reabilitat niciodată, din cauza banilor mereu prea puţini pentru astfel de lucrări majore.
Cetăţenii: Zidurile se deteriorează
Interiorul clădirii se prezintă bine, însă, exteriorul, la prima vedere, îţi dă impresia că muzeul ar fi doar o clădire părăsită. Grinzile din lemn sunt foarte vechi iar zidurile crăpate, cu urme vizibile de mucegai, după cum spun şi cetăţenii, care au declarat, în unanimitate că muzeul ar trebui să aibă parte de un proces complet de restaurare şi modernizare. „De la intrare zidurile se deteriorează, în câţiva ani de zile o să se dărâme pe ei. Muzeografii sunt nişte oameni foarte drăguţi, însă, în rest clădirea arată într-un mare fel. Ar trebui ca plăcuţele, indicatoarele să fie în locuri mai vizibile, la punctele de intrare. Un pic de reclamă