Postul este un prilej de reflexie de curăţeie sufletească şi, de ce nu, de curăţenie (sau curăţare) a buzunarului. Sau cel puţin aşa ne demonstrează un studiu realizat de Mercury Research despre Postul Paştelui.
Conform unui studiu reprezentativ la nivel naţional realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a ţine post al românilor, un sfert dintre românii care ţin postul Paştelui cheltuie mai mult pe mâncare în această perioadă decât în mod obişnuit. Această percepţie este mai ales întâlnită în randul femeilor (31%), care de obicei sunt şi responsabile de cumpărăturile din gospodărie, precum şi al locuitorilor din mediul rural (30%).
Cauze
"Planificarea cumpărăturilor alimentare în timpul postului poate fi mai dificilă decât în perioadele obi[nuite din mai multe motive. Este posibil ca într-o gospodărie să nu ţină post toţi membrii familiei, astfel se cumpară mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate să ridice costurile. În acelasi timp, risipa este mai mare, întrucat estimarea cantitatilor nu mai este realizată la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi înlocuirea alimentelor obişnuite cu mâncare proaspata, neprocesată, care se consumă în cantităţi mai mari nefiind la fel de săţioasă, şi care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari", a declarat Andrei Canda, Client Service Director la Mercury Research.
În timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consumă mai des decât în perioade obişnuite legume, salate sau fructe proaspete. Dulceaţa, gemurile, mierea, precum şi conservele de legume sunt mai des consumate în această perioadă de mai mult de doua treimi dintre cei care ţin post. De asemenea, produsele care înlocuiesc alimentele de origine animala sunt şi ele la mai mare căutare în această perioada (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal).
Un top al alimentelor cons