Guvernul a avizat ieri proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi a decis să trimită documentul la Parlament în vederea angajării răspunderii, care ar putea avea săptămâna viitoare.
Luni seara, premierul Ponta a anunţat că Guvernul a încheiat discuţiile cu specialiştii CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) asupra proiectului de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi va decide, în şedinţa de ieri, începerea procedurilor pentru angajarea răspunderii în Parlament.
Conform proiectului de lege pregătit de Guvern, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani, cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Potrivit procedurilor, în urma angajării răspunderii în Parlament poate fi depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă moţiunea este adoptată, guvernul cade. Dacă nu este adoptată, proiectul pe care a fost angajată răs punderea Guvernul este adoptat fără nicio altă dezbatere.
Guvernul a avizat ieri proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi a decis să trimită documentul la Parlament în vederea angajării răspunderii, care ar putea