La nivelul județului Neamț, numărul tâlhăriilor sesizate în anul 2012 a crescut cu 15,1% față de aceeași perioadă a anului 2011, iar numărul celor constatate a crescut cu 35,4%.
Chiar dacă ponderea acestui gen de infracțiuni din totalul infracțiunilor cu violență este redusă, totuși polițiștii spun că modul de producere și consecințele acestora afectează grav sentimentul de siguranță civică. 34,4% din tâlhării au avut loc pe stradă, înregistrându-se o creștere mare a celor cu loc de comitere în scări de blocuri. Municipiul Piatra Neamț și municipiul Roman au înregistrat cele mai mari valori la acest gen de infracțiune. De aceea, până pe 30 mai, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, în colaborare cu lucrătorii de proximitate din cadrul Polițiilor municipiilor Piatra Neamț și Roman și cei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, vor desfășura activități specifice pe linia prevenirii infracțiunilor de tâlhărie, acțiuni ce se înscriu în cadrul Campaniei “Împreună pentru siguranța ta”.
Campania se va adresa tuturor categoriilor de persoane, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă, femeilor și copiilor. Acestea sunt categorii de populație cu un grad ridicat de vulnerabilitate, datorită fragilității și capacității fizice mai scăzute de autoapărare în fața infractorilor, care sunt, de cele mai multe ori, bărbați. Femeile sunt victime ale tâlharilor deoarece obișnuiesc să etaleze frecvent bijuterii de valoare și, totodată, poartă un accesoriu nelipsit – poșeta, toate acestea reprezentând o tentație pentru persoanele rău intenționate. Persoanele mai în vârstă și copiii pot fi victime din cauza unei informări insuficiente cu privire la metodele de prevenire a situațiilor în care pot deveni victime ale infractorilor.
La nivelul județului Neamț, numărul tâlhăriilor sesizate în an