A trăit în Afganistan înainte de anul 1400. Este vorba de căpitanul Dragoş Popescu, ultimul dintre cei opt jandarmi gorjeni care au participat, până în acum, la o misiune internaţională. Are 29 de ani, dar a reuşit să acumuleze o experienţă profesională bogată. Acesta i-a învăţat pe studenţii afgani să devină ofiţeri sau subofiţeri de poliţie.
În anul 2011, căpitanul a aplicat pentru a pleca într-o misiune internaţională în Kosovo, dar a fost sistată de statul român. Dragoş nu s-a dat bătut şi a optat pentru Afganistan, unde este cel mai crâncen teatru de lupte din lume, 20 de miliari români pierzându-şi până acum viaţa în această ţară deosebit de ostilă. A fost determinat să facă acest pas pentru a avea o experienţă profesională cât mai diversificată, dar şi partea materială a contat în luarea deciziei. A fost admis şi a urmat o perioadă de cinci luni de testări de mai multe tipuri, de la cele psihologice şi până la cele de limbă. În final a urmat un curs de pregătire, în care a susţinut mai multe examene. În final Dragoş Popescu a fost desemnat să participe la misiunea din Afganistan şi a făcut parte din contingentul al III-lea alături de alţi 75 de jandarmi de la unităţi din toată ţara. „A fost o concurenţă acerbă. Am fost testat şi am susţinut mai multe examene“, ne spune căpitanul jandarm.
Afganii trăiesc în bordeie
A plecat în Afganistan în luna mai a anului trecut cu un avion militar. Călătoria a durat nouă ore.Jandarmul gorjean a ajuns în Kabul şi timp de patru zile a stat într-o bază militară pentru a se adapta, după care a plecat în Kandahar, cea mai fierbinte zonă din Afganistan, unde atacurile insurgenţilor sunt foarte frecvente. A ajuns în cea mai mare bază militară din lume aflată într-un teatru de luptă, unde se află 40.000 de rezidenţi permanenţi. Un adevărat oraş a fost amenajat aici. Baza dispune de sistem prop