Faţă de anul trecut, preţurile unui kilogram sunt cel puţin duble faţă de anul trecut, pe vremea aceasta. În statistici, preţul a crescut cu 13% faţă de Crăciun
Mâncăm legume mai scumpe în această perioadă, iar cei care fac piaţa zilnic au simţit acest lucru pe propriul buzunar. Scumpirile sunt confirmate şi de specialiştii Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna martie, preţul legumelor şi în special al cartofului, a crescut semnificativ comparativ cu decembrie – cu 13%. Vânzătorii au şi explicaţii, anul trecut a fost secetă, iar recolta nu a fost foarte bogată.
Cea mai cumpărată legumă, cartoful, se vine în piaţă cu preţuri începând de la 1 -1,5 lei. Asta însă dacă luaţi piaţa la picior şi căutaţi cele mai bune preţuri şi nu sunteţi foarte pretenţioşi. La majoritatea tarabelor, cartofii se vând cu 2 lei kilogramul. Dacă aţi dori un cartof mai frumos, scoateţi din buzunar şi 2,5 lei pe kilogram. Vânzătorii au şi o explicaţie: recolta de anul trecut a fost slabă, iar costurile cu motorina au fost însemnate - spun ei. „Acum un an nu erau scumpi, pentru că recolta din 2011 era bună. Erau 80 de bani, un leu maxim kilogramul. Acum sunt mai scumpi că nu s-au făcut, sunt mici, mărunţi”, ne-a spus un comerciant.
„Acum se mai împuţinează stocul. Când apare recolta nouă, va scade preţul”, ne dă asigurări un alt comerciant. Clienţii sunt şi nu prea mulţumiţi. „Am găsit cu 2 lei. Este un preţ bun, cred eu. Am luat 10 kilograme, că vin şi sărbătorile acum, mai facem una alta”, spune o braşoveancă. „Vreau să iau nişte cartofi. Preţurile poate sunt cam mari pentru perioada asta”, spune o altă cumpărătoare.
Preţul legumelor, în special al cartofilor, a crescut semnificativ în luna martie 2013, faţă de ultima lună a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, pentru cartofi, românii au plătit, în martie, cu 13,64%