Pariul lui Francois Hollande este unul riscant. Iată opinia ziariştilor de la cotidianul francez Le Monde, cu referire la măsurile anunţate de liderul de la Elysee pentru a ameliora transparenţa vieţii politice franceze. Ziariştii de la Le Monde se întreabă între altele dacă cu aceste măsuri s-ar fi putut evita scandalul Cahuzac.
Înalta Autoritate administrativă independentă care va lua locul actualei Comisii pentru transparenţa financiară a vieţii politice oare va fi mai vigilentă, oare va putea folosi altceva decât o sabie din lemn? Le Monde îşi pune serios aceste întrebări. Ziarul francez a calculat că această Autoritate ce va fi formată dintr-un preşedinte plus şase alţi membri va avea ceva de lucru. Lista persoanelor ce vor fi obligate să transmită o declaraţie de patrimoniu, o alta de interese şi o ultimă declaraţie pe propria răspundere asupra veridicităţii informaţiilor transmise, riscă să fie stufoasă: între 4 si 5 mii de persoane.
Membrii guvernului, parlamentarii naţionali şi europeni, membrii Consiliului Constituţional, principalii responsabili ai executivelor locale, membrii autorităţilor administrative independente, cabinetele ministeriale şi cel al preşedintelui Republicii, responsabilii firmelor publice, toţi cei numiţi în funcţie în cadrul consiliilor de miniştri – toţi aceşti oameni vor fi obligaţi să completeze două declaraţii: una la începutul mandatului, alta la sfârşit. Sancţiunile în caz de încălcare, de nerespectare vor fi "înăsprite serios" promite guvernul de la Paris. Astăzi, faptul de a nu depune declaraţiile cerute este pedepsit cu 15 mii de euro amendă. În caz de declaraţie mincinoasă - cazul lui Cahuzac - este pedepsită cu 30 de mii de euro amendă şi pierderea drepturilor civice.
Viitoarea lege promisă de guvernanţii socialişti prevede de asemenea definirea noţiunii de delict de interese, inexistentă în prezent