Carnea de ied începe să capete un avantaj serios în faţa celei de miel, cu toate că este mai scumpă. Conform crescătorilor de ovine, numărul de capre, iezi, oi şi miei de anul acesta este mai mic faţă de anul trecut, întrucât furajele au fost mai scumpe.
De aceea, preţurile vor exploda pe tarabele din pieţele ieşene, dar şi în carmangerii şi supermarketuri. „Într-adevăr, în ultimii ani, carnea de ied este preferată de ieşeni faţă de cea de miel. Acest lucru se întâmplă întrucât carnea de ied nu are prea multă grăsime şi este mai uşoară, deci carcasa are numai carne”, a declarat Gabriel Ciobanu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV).
La ce trebuie să fim atenţi
Acesta a subliniat însă că atât carnea de miel, cât şi cea de ied sunt bune pentru consum, ambele având calităţi proprii. „O altă diferenţă dintre cele două tipuri de carne este aceea că iedul are un miros specific mai puţin pronunţat decât mielul. Consumatorii trebuie să fie însă atenţi ca nu cumva la comercianţi să găsească carne de miel care să se vândă drept ied. De altfel, este indicat ca un animal, fie că vorbim de ied sau de miel să nu fie cumpărat dacă are sub cinci kilograme. Iezii şi mieii care nu au cel puţin cinci kilograme nu sunt destul de bine dezvoltaţi şi în plus, se alterează foarte repede”, a mai spus Gabriel Ciobanu. El ne-a mai transmis însă că în judeţ, numărul fermelor ce se ocupă de creşterea ovinelor a scăzut dramatic faţă de anii de dinainte de revoluţie. „Înainte de ’89 erau foarte multe ferme ale IAS-urilor şi CAP-urilor în care se creşteau mii de miei şi iezi. Astăzi au mai rămas câteva. De exemplu, ferme autorizate de DSVSA se găsesc în Paşcani, Heleşteni, Probota sau Andrieşeni», a completat directorul executiv al DSV. Reporterii de la « Ziarul de Iaşi » au căutat şi câţiva fermieri ce se ocupă de creşterea ovinelor. Astfel, am descoperit că un