Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a crescut uşor cu 1% în luna martie 2013 comparativ cu luna februarie, din cauza creşterii preţurilor produselor lactate, în timp ce preţurile cerealelor au rămas nemodificate, arată datele publicate joi de FAO, transmite AFP.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
În luna martie, acest indice a atins o valoare medie de 212,4 puncte, cu un procent mai mult decât valoarea de 210,7 puncte înregistrată în luna februarie şi totodată cea mai mare valoare înregistrată după luna octombrie 2012.
'Creşterea înregistrată în luna martie s-a datorat în principal unei creşteri puternice (11%) a preţului produselor lactate', a precizat FAO. Sub-indicele produselor lactate a crescut cu 22 de puncte în luna martie, pentru a ajunge la 225 puncte, din cauza secetei prelungite din Noua Zeelandă, cel mai mare exportator mondial de produse lactate.
Într-un raport separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2012 până la 2,309 miliarde tone, cu trei milioane tone mai mult decât estima anterior. De asemenea, producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 4% până la 690 milioane tone, cea de a doua mare recoltă înregistrată în istorie după cea de 700 milioane tone înregistrată în 2011.