Victor Ponta a declarat că scăderea veniturilor privind impozitul pe profit este datorată companiilor care intră în insolvenţă. Foto Andreea Alexandru
- Antreprenorii români sunt într-o situaţie disperată şi spun că nu există nicio măsură din partea Guvernului care să încurajeze mediul de business şi industria românească rămasă fără oxigen - Fenomenul insolvenţei se propagă cu rapiditate, iar statul riscă să nu mai încaseze nicio taxă pentru că nu vor mai exista companii viabile care să-şi plătească obligaţiile la buget.
„Ne confruntăm cu o situaţie disperată, şi dacă nu se schimbă nimic, în două-trei luni Guvernul nu va mai încasa nicio taxă pentru că lanţul insolvenţelor se extinde în toată economia“, spune Georgică Cornu, preşedintele grupului Confort din Timişoara, unul dintre cei mai mari constructori români, cu afaceri de 124 mil. euro în 2011, care a intrat în insolvenţă anul trecut.
Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu două zile că veştile proaste din economie sunt cele legate de o scădere importantă a veniturilor privind impozitul pe profit, scădere datorată companiilor care intră în insolvenţă. „Sunt două explicaţii: pe de o parte sunt companii multe care intră în insolvenţă pentru că neavând asigurat un flux de creditare pur şi simplu nu reuşesc să facă faţă cu obligaţiile pe care le au atât faţă de bugetul de stat, cât şi faţă de alţi furnizori, iar a doua categorie – şi acolo trebuie să accelerăm de fapt modificarea legii insolvenţei – se referă la cei care intră cu rea-credinţă în insolvenţă, în aşa fel încât nu mai plătesc niciun fel de taxă, nu mai plătesc niciun fel de impozit, nimic din ceea ce plătesc celelalte companii care trăiesc în mod normal pe piaţa economică şi merg mai departe, îşi ţin activitatea, fără să plătească nicio taxă“, a susţinut Ponta.
De cealaltă parte, dacă pentru pr