Sergiu Ostaf: „un mecanism foarte exigent, clar, pentru a nu permite, a preveni de fapt instituţionalizarea copilului”.
Un proiect de lege menit sã apere copiii rămași fãrã ocrotire părintească din diferite motive, inclusiv din cauza plecării părinților la muncă în străinătate, a trezit îngrijorarea avocatei copilului, Tamara Plămădealã. Ea spune cã proiectul pregãtit de guvern și votat în prima lecturã de Parlament luna trecuta creeazã riscul ca unii copii sã fie luați abuziv din familii și puși în grija statului. Susținãtorii proiectului, cu care a discutat Tamara Grejdeanu, spun, însă, cã inițiativa lor a fost înțeleasã greșit.
Proiectul de lege care vine să stabilească clar, în ce măsură autorităţile trebuie să se implice pentru a proteja copiii şi cum ar trebui să intervină pentru ca aceştia să nu fie luaţi de lângă familiile lor, este orientat anume spre minimalizarea fenomenului de instituţionalizare, spune Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru drepturile omului.
Sergiu Ostaf x Sergiu Ostaf Acesta explică că atunci când se va stabili că un copil nu are parte de grija părintească, autoritatea tutelară se va preocupa să-i găsească un adăpost temporar copilului şi să acorde sprijin familiei pentru a preveni separarea definitivă:
„Acest proiect de lege creează un mecanism foarte exigent, clar, pentru a nu permite, a preveni de fapt instituţionalizarea copilului. Obiectivul acestei legi este anume protecţia copilului, să nu permită ca copilul să fie scos sau să plece din familie. Cunoaşteţi cu toţii că în perioada precedentă numărul de copii instituţionalizaţi a fost foarte mare, şi regimul care a existat până acum a fost unul foarte permisiv, acest proiect de lege vine exact pentru a rezolva această problemă.”
Stela Grigoraș x Stela Grigoraș În acelaşi timp, Stela Grigoraş, preşedinta asociaţiei