Uniunea Europeană propune folosirea depozitelor pentru recapitalizarea băncilor cu probleme.
Astfel, precedentul stabilit în cazul Cipru, unde depozitele deschise la Bank of Cyprus şi Laiki Bank care depăşesc 100.000 euro urmează să fie taxate cu până la 60%, ar putea să devină procedura obişnuită de rezolvare a crizelor bancare viitoare.
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) urmează să analizeze, astăzi, o propunere legislativă care vizează utilizarea tuturor pasivelor băncilor aflate în dificultate, mai puţin a depozitelor garante de până în 100.000 euro, pentru recapitalizarea acestora. Oficialii se reunesc la Dublin, să discute legea privind rezoluţia bancară, care ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2015.
Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că excepţiile trebuie trans-formate în reguli, prin crearea unei legislaţii europene aferente, altfel putând apărea cazuri de discriminare între statele membre UE. De altfel, în Cipru au apărut voci care susţin că tratarea ţării drept un caz izolat reprezintă un act de discriminare faţă de aceasta.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat recent că soluţia adoptată pentru Cipru nu reprezintă un model, în încercarea de a îndepărta temerile că depozitele vor deveni o sursă de finanţare a băncilor cu probleme din zona euro.
Documentul pregătit pentru reuniunea de astăzi prevede ca şi depozitele interbancare având maturitatea mai mică de o lună să fie utilizate în procesul de rezoluţie bancară. "Deşi folosirea pasivelor interbancare poartă anumite riscuri, este de preferat ca acestea să nu fie excluse din procesul de bail-in", se arată în document. Dacă propunerea va fi acceptată, ar putea să reducă şi mai mult împrumuturile interbancare, care se află, deja, la un nivel foarte redus, în ciuda eforturilor BCE, care a pompat, până acum, peste un t