Amplasat la ultimul etaj al Detaşamentului de Pompieri Palas, centrul SMURD beneficiază de o dotare de ultimă oră pentru specializarea şi examinarea pompierilor paramedici: echipamente de urgenţă, simulatoare, spaţii de curs dar şi facilităţi de cazare pentru pompierii din ţară care vor veni la instruire pe litoral.
„Numărul intervenţiilor pe SMURD este într-o creştere continuă. În 2012, SMURD a avut peste 3.300 de intervenţii aeriene”, a precizat doctorul Raed Arafat, care a precizat că acest centru, alături de elicopterul ca urmează să sosească în curând pe litoral, vor acoperi asistenţa medicală de urgenţă pe regiunea de sud-est a României.
Constanţa devine astfel, una dintre cele mai importante structuri de instruire şi salvare SMURD din ţară, pe litoral urmând să fie puse în funcţiune, pe lângă cele două componente menţionate mai sus, respectiv centru de pregătire şi elicopter, o nouă generaţie de autospeciale FRAP (fire - rescue – ambulance – persons). Acestea din urmă sunt o combinaţie între autospecială de stins incendiu şi ambulanţă, principalul avantaj conferit de noul sistem fiind faptul că la incendii nu mai este necesară intervenţia, pe lângă maşina pompierilor, şi a unei ambulanţe. În prezent, structurile SMURD de pe litoral dispun de opt ambulanţe de tip B (terapie intensivă mobilă cu asistent medical), o autospecială tip C (Terapie intensivă cu medic) şi o salvare „neo” de ultimă generaţie, echipată pentru transportul nou-născuţilor în stare gravă.
2012, an de foc: 23 de cazuri pe zi
SMURD Constanţa este unul dintre cele mai active servicii de urgenţă din ţară.
Anul trecut, pompierii paramedici au intervenit în peste 8.300 de cazuri, respectiv o medie de 23 de intervenţii în fiecare zi. Paramedicii lucrează în ture de 24 de ore, iar echipa constănţeană a muncit din greu, atât la intervenţii, cât şi în timpul liber, pentru