Spitalele târgumureşene se confruntă cu o lipsă acută de vaccin antitetanos. Spitalul Clinic Judeţean Mureş mai are pe stoc 20 de doze, în timp ce la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş mai sunt vaccinuri pentru aproximativ trei luni.
”Furnizorii nu mai deţin acest vaccin pe stoc, iar noi facem demersuri pentru a obţine cât mai multe doze. Nu am primit sesizări din partea secţiilor, referitoare la probleme cauzate de lipsa vaccinului antitetanos, dar situaţia nu e deloc încurajatoare. Vrem să dăm asigurări tututor pacienţilor că şi anul acesta vom avea vaccin, în ciuda dificultăţilor”, spune Mariana Negoiţă, purtător de cuvânt SCJ Mureş.
Anul trecut, Institutul Cantacuzino a sistat producţia de vaccin antitetanos iar spitalele s-au văzut nevoite să cumpere dozele de la producătorii din Franţa, la un preţ mult mai mare. Chiar şi aşa se asigurau stocurile în unităţile sanitare dar, în ultimele luni nici măcar producătorii străini nu mai pot asigura necesarul. S-au văzut depăşiţi de cererea mult prea mare venită din România. Vaccinul este necesar şi în cazul femeilor gravide, iar din păcate, dozele se găsesc cu greutate şi în farmacii. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în toată ţara, nu doar la Târgu-Mureş.
Tetanosul este o boală infecţioasă gravă, cu potenţial fatal, cauzată de tetanospasmină, o exotoxină neurotoxică produsă de bacilul tetanic. Îmbolnăvirea se produce ca urmare a germinării sporilor şi multiplicării bacteriei, care produce două toxine puternice. Dintre acestea, tetonospasmina, cu acţiune proteolitică, lezează nervii periferici, cauzând paralizii şi crampe musculare tipice. Cealaltă toxină, tetanolizina, produce leziuni la nivelul muşchiului cardiac. Toxina tetanică după gradul de toxicitate este pe locul doi pe lista substanţelor toxice după toxina botulinică. Pe plan mondial, mortalitatea cauzată de această