Fostul constructor al Marinei Militare, pe lista de „privatizare” a ministrului Vosganian
După mai bine de 23 de ani sub autoritatea statului, fostul şantier militar are o nouă şansă de privatizare. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că, săptămâna viitoare, ministerul pe care îl conduce va începe privatizările, iar printre societăţile care vor fi scoase la vânzare se numără şantierele navale de la Mangalia.
„Săptămâna viitoare vom începe şirul de privatizări. Avem deja o listă pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum şi apoi începem privatizările. Începem cu Plafar şi Sanevit, vom continua probabil cu şantierele navale de la Mangalia, iar peste câteva săptămâni vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare”, a explicat ministrul Economiei. Vosganian nu a precizat dacă statul român îşi va vinde şi participaţia deţinută în cadrul asocierii cu Daewoo Mangalia Heavy Industries, însă fie şi numai dacă reuşeşte să valorifice fostul şantier militar, care în prezent este o adevărată gaură neagră în industria de apărare, ministrul industriilor va rezolva o problemă majoră în acest domeniu.
Şantierul Naval Mangalia, aşa cum este denumit în prezent fostul şantier militar, funcţiona înainte de 1989 sub acelaşi acoperiş cu actualul Daewoo Mangalia Heavy Industries. După 1989, cele două unităţi s-au separat. Secţia civilă a şantierului a făcut obiectului unui contract de asociere cu coreeni de la DMHI şi în prezent este unul dintre cele mai performante şantiere româneşti, iar secţia militară a intrat în compunerea industriei de apărare. De-a lungul timpului, statul român a încercat în repetate rânduri să vândă societatea, însă ori ofertantul selectat s-a dovedit a fi o firmă- fantomă, ori şantierul nu a fost tentant pentru investitori. Ultima gafă a statului român datează din 2008, atunci câ