Compania Adrem Invest, care realizează noua centrală termică ce va furniza căldură şi apă caldă în municipiul Suceava, trebuie să cumpere terenul de sub centrală, pentru a putea beneficia de finanţare din partea austriecilor de la Raiffeisen International.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că această condiţie este specificată clar în contractul de finanţare a noii centrale termice, în valoare de 62,6 milioane de euro, care i-a fost prezentat săptămâna aceasta.
„Marţi a venit la primărie directorul general al Adrem Invest, Bogdan Antonescu, care a prezentat o copie a contractului de investiţii semnat în data de 21 martie 2013, la Viena, între Raiffeisen Bank International şi Bioenergy Suceava, pentru suma de 62.750.000 euro. Una din clauzele din contract este ca Adrem să fie proprietarul terenului pe care se face investiţia”, a anunţat ieri edilul sucevean.
Mai exact, pentru a obţine banii necesari ca noua centrală să fie dată în funcţiune, Adrem trebuie să cumpere cele cinci hectare de teren pe care a început deja construcţia noii centrale termice.
În prezent, terenul respectiv este încredinţat prin concesiune firmei Adrem Invest, pe o durată de 30 de ani, printr-un contract în valoare de 300.000 de euro.
Drept urmare, în data de 18 aprilie va fi convocată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care va fi luată o decizie în această privinţă. Până atunci, un evaluator autorizat trebuie să stabilească exact valoarea de vânzare a terenului, care se va face prin atribuire directă, nu prin licitaţie, deoarece, având deja construcţii începute acolo, Adrem are drept de preempţiune.
„Sper ca vânzarea terenului să fie aprobată în Consiliul Local, pentru ca investiţia să poată continua, iar din octombrie – noiembrie Bioenergy să înceapă furnizarea energiei termice la cel mai mic preţ la gigacalorie din ţară, de 116 lei la gardul