Guvernul a dat, marţi seară, aviz nefavorabil propunerii legislative privind moratoriul pentru amânarea executării silite a persoanelor fizice, iniţiată de Bogdan Diaconu, deputat PSD. Procedura parlamentară, însă, va continua, importantă fiind doar pronunţarea punctului de vedere al Guvernului, ne-a precizat deputatul social-democrat.
"Avizul este unul consultativ şi ce contează nu este dacă este negativ sau pozitiv, ci că a venit", ne-a explicat domnia sa, adăugând: "Faptul că, totuşi, a venit negativ înseamnă că trebuie revizuite anumite puncte care au ridicat semne de întrebare Guvernului. Este posibil ca aspectele problematice din proiect să fie cele care aduc în ipoteză datoriile către furnizorii de utilităţi. În acest caz, ne vom concentra mai mult asupra creditelor bancare".
În urmă cu o săptămână, Bogdan Diaconu ne declara că se aşteaptă ca legea să fie adoptată în viitorul apropiat, pe fondul primirii avizului favorabil din partea Consiliului Legis-lativ. La momentul respectiv, domnia sa a susţinut că "nicio bancă din România nu s-a opus proiectului", singura reticenţă primind-o din partea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti. Poziţia deputatului în această privinţă rămâne neschimbată chiar şi după primirea avizului nefavorabil din partea Guvernului.
Aceasta nu este prima iniţiativă legislativă vizând reducerea poverii asupra debitorilor aflaţi în imposibilitatea să îşi achite datoriile către bănci. Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, depus la Senat în noiembrie 2009, a fost blocat, în urmă cu trei ani, de Guvernul Boc, ca urmare a împotrivirii comunităţii bancare şi Fondului Monetar Internaţional (FMI). În ultima scrisoare de intenţie adresată Fondului, autorităţile precizau: "Deoarece menţinerea disciplinei de creditare şi evitarea hazardului moral în rândul debitorilor contribuie semnificativ la întărirea