Cu toate că au printre cele mai mari PIB-uri per capita din zona euro şi chiar din lume, Germania, Finlanda şi Austria au printre cele mai sarace gospodării din zona euro, printre cele mai bogate fiind cele din Cipru, Spania şi Italia, potrivit unui studiu al BCE, primul de acest gen al instituţiei.
Chiar BCE atenţionează că analiza bazată pe date din 2009-2010, adică din perioada de început a crizei datoriei din zona euro, nu dă o imagine completă a standardelor de viaţă din zona euro, dar dă o posibilă explicaţie asupra motivelor pentru care Germania, Finlanda şi Austria sunt cei mai încăpăţânaţi susţinători ai austerităţii şi foarte reticenţi în a ajuta cu banii contribuabililor economiile cu probleme.
Averea netă a unei gospodării germane este de doar 51.000 de euro, comparativ cu 267.000 de euro în Cipru şi 183.000 euro în Spania. Diferenţa reflectă faptul că în Germania mai puţin de jumătate din gospodării au propria locuinţă. Spre diferenţă, în Spania şi Cipru ponderea este de 80%, respectiv 77%, notează Financial Times. La nivelul zonei euro, ponderea este de 60%. Diferenţa poate fi pusă, de asemenea, pe seama mărimii locuinţei, a preţului locuinţei, a numărului de persoane care locuiesc în aceasta şi a numărului de gospodării care deţin propria afacere.
În cazul Spaniei, datele se limitează la 2008, an în care bula imobiliară a umflat artificial preţul locuinţelor. De altfel, BCE notează că mai multe probleme pot distorsiona rezultatele.
„Datele referitoare la Cipru par să nu fie comparabile cu cele ale altor ţări din zona euro în anumite privinţe şi ar trebui interpretate cu prudenţă“, se arată în studiul băncii.
Acesta menţionează că diferenţele dintre Cipru şi alte state din zona euro „provin în mare măsură din factori istorici, culturali şi instituţionali“.
Averea netă medie a celor care sunt proprietarii locuinţ