O iniţiativă legislativă depusă la Parlament îi scapă pe cei aflați la un pas de executarea silită pentru o perioadă de doi ani. Debitorii trebuie să nu mai aibă însă un alt imobil cu destinație de locuință, iar veniturile familiei care urmează să fie evacuate nu depășesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie.
De asemenea, propunea legislativă se adresează și debitorului care este singurul întreținător al unei familii cu doi sau mai mulți copii.
Și în situația în care debitorul face dovada lipsei unui loc de muncă poate beneficia de prevederile legii.
De asemenea, legea se aplică și în cazul debitorului care nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria.
Debitorul, obligat să reia achitarea datoriilor
După perioada de grație de doi ani, debitorulva fi obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluția executării silite. Pentru datoriile restante nu se va percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract. Iar dacă în perioada celor doi ani, debiitorul efectuează plăți în contul datoriei acestea vor fi scăzute din datoria acumulată.
Proiectul de lege se află la Senat şi a fost iniţiat de şase deputaţi: Babuş Radu, Diaconu Mihai-Bogdan, Dobre Mircea-Titus, Florea Daniel, Gust Băloşin Florentin şi Necula Cosmin.
100.000 de români, la un pas de executare
În expunerea de motive, inițiatorii susțin că la sfârșitul anului trecut peste 100.000 de români se aflau în situația de risc de evacuare în urma imposibilității de a achita ratele sau facturile la utilități. De asemenea, inițiatorii dau exemplul Spaniei, unde a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetățenilor vulnerabili care scapă astfel de evacuare din locuințe pentru un termen de doi ani, timp în care să-și poată reveni financiar și să reia plata restanțelor la credite.
"Măsura