Singura şansă pentru ca fermierii să o ducă bine este să vândă produse tradiţionale prelucrate şi nu să vină la piaţă cu cartofi, ceapă sau prune, susţin specialiştii. Producătorii ecologici îşi înfiinţează o asociaţie de profil.
Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice (APPTE) şi-a pus bazele ieri şi cuprinde 20 de fermieri clujeni. Ei vor să iasă din ilegalitate şi să ofere produse certificate, care să le permită un venit minim net de cel puţin 1.000 de euro. Următorii paşi sunt crearea unui târg tradiţional permanent la Cluj, pensiuni agroturistice cu degustare la faţa locului şi crearea unui coş cu produse locale care să reprezinte judeţul.
"Vă atrag atenţia că va trebui să vindem produse procesate direct. Dacă veniţi cu cartofi de Râşca, prune sau ceapă şi le vindeţi prin pieţe, n-aveţi nicio şansă să o duceţi bine. Europa nu vrea ca fermierii să facă un produs brut, ci un produs procesat. În plus, Europa nu mai vrea agricultori nefiscalizaţi, ci unii care plătesc taxe şi impozite. Cei care fac produs brut nu au ce să caute la noi în asociaţie. Un deţinător a 7 ha de livadă de prun sau cel care are 70 de oi sau de capre va rămâne în buzunar cu cel puţin 1.000 de euro, dar nu dacă va vinde prune sau lapte, ci magiun cu 25 lei/kg sau brânză cu certificat. Ori pălincă, dar în sticlă certificată", le-a transmis fermierilor Avram Fiţiu, coordonatorul proiectului. Reprezentanţii APPTE au avertizat că de anul viitor fermierii care nu se vor conforma noii strategii europene, cu măsuri obligatorii de înverzire, se vor număra printre pierzători.
Pentru a primi subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ei vor trebui să mai aibă încă două culturi în afară de cea principală, iar ultima să nu depăşească 70% din terenul arabil, să menţină pajiştile permanente existente fără a le transforma în terenuri arabile,