Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a primit 10 mii de lei pentru a achiziţiona lapte praf, necesar sugarilor care nu pot fi alăptaţi de mamele lor din diverse motive medicale. Suma a fost repartizată de Ministerul Sănătăţii, iar licitaţia va fi organizată la nivel central, DSP Vrancea urmând să primească câteva sute de cutii de lapte praf. Medicul Alin Lazea, responsabilul cu acest program la nivelul judeţului Vrancea, spune că, în prezent, în stocurile DSP nu mai este nicio cutie de lapte praf, acestea fiind epuizate zilele trecute.
Laptele praf este acordat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, în cazul în care mamele prezintă contraindicaţii ale alăptării, fiind suferinde de boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie (istovire generală a organismului cauzată de boli cronice-n.r.), septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză (boală provocată de intoxicarea organismului cu hormoni tiroidieni în exces-n.r.), mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie (boală la gravide şi lăuze, care se manifestă prin crize convulsive şi prin pierderea cunoştinţei-n.r.), dacă se constată o creştere nesatisfăcătoare a copilului, dar şi dacă micuţul este adoptat sau se află în plasament ori mama acestuia a decedat.
Medicii de familie atrag atenţia că în primele 12 luni de viaţă, sugarii trebuie să fie hrăniţi cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a primit 10 mii de lei pentru a achiziţiona lapte praf, necesar sugarilor care nu pot fi alăptaţi de mamele lor din diverse motive medicale. Suma a fost repartizată de Ministerul Sănătăţii, iar