În 1968 un anume Kees Kousemaker a deschis, la Amsterdam, una din primele librării de benzi desenate din Olanda şi din Europa, Lambiek (botezată astfel după Lambik, unul dintre personajele cele mai amuzante din seria BD Bob & Bobette desenată de flamandul Willy Wandersteen.
Tot Kees Kousemaker a publicat, în anii 70, două cărţi despre benzile desenate olandeze. De notat şi faptul că librăria Lambiek a fost – în 1994 – una din primele firme din Olanda care şi-a deschis un website.
Aşa încât, prin 1999-2000, Kousemaker a avut ideea de a înfiinţa Lambiek Comiclopedia, o enciclopedie on-line a benzii desenate mondiale. Această enciclopedie a fost, la început, mai degrabă o variantă digitală a cărţii sale Wordt Vervolgd despre istoria BD-ului olandez, la care a adăugat în jur de 200 de articole despre cei mai importanţi artişti BD din lume. Primele postări au fost realizate în anul 2000.
Anul următor, librăria Lambiek l-a angajat, ca stagiar, pe Bas Schuddeboom. Împreună cu fondatorul Kousemaker (1942-2010) şi cu Margreet de Heer (care, din 2006, s-a consacrat exclusiv creaţiei de benzi desenate) au scris şi postat articole – în limba engleză - despre 12.000 de artişti BD din întreaga lume!
Ca bază de documentare s-au folosit reviste şi cărţi din toate ţările, dar mai ales din Statele Unite, Franţa şi Belgia, ai căror autori BD sunt bine cunoscuţi în Olanda. In ultimii ani au început să primească ajutor de la corespondenţi din Anglia, Italia, Statele Unite, Canada, Filipine, Spania, Bulgaria, Ungaria, Cehia şi …România.
Primele articole despre autorii români au apărut pe site-ul enciclopediei on-line la mijlocul anilor 2000. Informaţiile despre ei erau extrase din volumul Histoire Mondialede la Bande Dessinée, apărută la editura franceză Pierre Horay în 1980 şi în care compatriotul nostru Mircea Arapu (viitor desenator al personajelor Pif &