Plante leguminoase rezistente la soluri sărate şi secetoase, asta încearcă să găsească cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou.
Iniţiatorul proiectului, cercetătorul Cosmin Sicora, ne-a declarat că este un experiment care îşi propune să analizeze modul în care se comportă o plantă leguminoasă cultivată, spre exemplu, într-un sol cu un nivel foarte mare de sare. „Este un experiment în parteneriat cu colegii noştri de la Universitatea din Timişoara, ce are ca scop identificarea unor populaţii locale de plante cultivate, respectiv roşii, ceapă, usturoi, fasole, care sunt rezistente la salinitate. În zona de vest a României există soluri sărăturate şi acolo, de-a lungul anilor, ţăranii care cultivă roşii, folosind aceleaşi seminţe an de an, au obţinut nişte populaţii mai rezistente la cantitatea mare de sare din sol. Noi am recoltat de acolo material biologic şi am adus seminţe în laborator şi acum facem aici câteva teste pentru a vedea cât de rezistente sunt aceste plante la salinitate”, ne-a declarat directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, Cosmin Sicora. Acesta a mai spus că „noi le dăm acum un stres salin, adică avem unele plante pe care le udăm cu apă şi altele pe care le udăm cu soluţie salină. După aceea urmărim eficienţa lor în ceea ce priveşte fotosinteza, cât de bine îşi desfăşoară funcţiile vitale, care se reflectă în cele din urmă şi în productivitate şi în creşterea plantei. Noi urmărim efectul acestor soluţii de săruri în încercarea de a descoperi ecotipuri rezistente şi de a obţine până la urmă noi soiuri, rezistente la sare”.
Plante leguminoase rezistente la soluri sărate şi secetoase, asta încearcă să găsească cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou.
Iniţiatorul proiectului, cercetătorul Cosmin Sicora, ne-a declarat că este un experiment care îşi propune să analizeze mo