În România circa 100 de mii de oameni riscă să-și piardă casele fiindcă nu-și mai pot plăti ratele bancare.
Premierul socialist al României a refuzat proiectul de lege prin care se amâna cu doi ani executarea silita a celor care nu-si mai pot plati datoriile.
In România circa 100 de mii de oameni risca sa-si piarda casele fiindca nu-si mai pot plati ratele bancare, de aceea cinci senatori socialisti au facut un proiect de lege care sa-i ajute pe cei aflati in dificultate. Proiectul de lege se refera românii, care din cauza crizei economice nu mai au resursele financiare necesare pentru a-si plati cheltuielile de intretinere a apratamentelor si au acumulat datorii atit de mari incit, casele lor vor fi scoase la licitatie pentru a se putea acoperi restantele, dar si la cei care au datorii la banci. Ideea proiectului era sa amine cu doi ani executarea silita a celor care sint in pericol sa-si piarda locuintele.
In perioada boom-ului economic, intre 2005-2008, pretul caselor depasea cu mult valoarea acestora, tocmai fiindca bancile acordau credite cu usurinta si cererea era mai mare decit oferta. Multi români au acceptat sa ia credite cu dobinzi mari si pe termen lung, stimulati de salariile bune pe care le aveau si fara sa-si ia masuri de prevedere. Acum pretul caselor s-a injumatatit si multi dintre cei care si-au cumparat imobile in urma cu sase-sapte ani reusesc cu greu sa-si achite ratele, in conditiile in care somajul este in crestere, iar inflatia tot mai mare afecteaza nivelul de trai.
Guvernul de stinga, condus de Victor Ponta a refuzat, insa, proiectul facut de senatorii socialisti, desi primise avizul Consiliului Legislativ. Impunerea moratoriului de doi ani a fost inspirata de modelul spaniol. Guvernul de la Madrid a aprobat la sfirsitul anului trecut un moratoriu similar, din „motive umanitare”, in conditiile in care