Sefii sistemului sanitar sustin ca in spitale, dupa incheierea contractului de servicii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, vor fi bani suficienti incat sa nu mai fie nevoie ca bolnavii sa suporte din buzunarele proprii cheltuielile cu medicamentele si materialele sanitare pe perioada internarii. Sunt deocamdata simple promisiuni facute pacientilor, chiar de la varful Ministerului Sanatatii, numai ca astfel de promisiuni nu sunt auzite prima data de cei ce platesc asigurarile de sanatate.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca va fi o monitorizare permanenta a cheltuielilor si a stocurilor de medicamente din fiecare spital in parte. „Totul depinde de finantarea spitalelor. Daca sunt bani suficienti atunci se rezolva toate problemele, de la plata salariilor angajatilor pana la aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare in cantitati suficiente ca sa nu mai fie discutii ca se cumpara de catre bolnavi un medicament sau altul. Dar, spitalele, cel putin cele botosanene, au fost subfinantate ani la rand”, a declarat Octavian Dumitru, liderul judetean al Sindicatului Sanitas.
Problema cumpararii de catre bolnavii internati a medicamentelor si materialelor sanitare este destul de veche. Doar ca in ultimii ani o lege le permite asiguratilor de sanatate sa solicite de la conducerile spitalelor banii cheltuiti cu medicamentele pe care unitatea medicala ar fi trebuit sa le asigure pentru ei atunci cand au stat internati. Putini cunosc de existenta acestei legi, iar din cei care stiu, foarte putini au curajul sa faca solicitarea la care le da voie legea.
Recent, un fost pacient al Spitalului Judetean „Mavromati” a reusit in instanta, in prima faza, sa aiba castig de cauza impotriva spitalului intr-un proces deschis tocmai pentru o astfel de despagubire. Reprezentantii unitatilor medicale recunosc ca daca ar porni pe calea justitiei toti pacientii ca