Şefii Parchetelor trebuie să fie recunoscuţi profesional de colaboratori. O spune într-un interviu la RFI fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. El declară că i-ar plăcea ca "cei care sunt în fruntea instituţiilor să fie recunoscuţi profesional necontestat de către colaboratori şi de către instituţiile în sine".
Procedura pe care Comisia Europeană a recomandat-o în privinţa numirii şefilor Parchetului General şi DNA nu a fost urmată, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, care spune că "acum ne concentrăm asupra viitorului".
În opinia lui Vasile Puşcaş, "e greu de spus care dintre variante ar fi fost mai bună. Poate chiar şi Comisia Europeană să eşueze, să greşească, sunt destule exemple, mai ales în perioada aceasta a crizei. Dar ceea ce a spus domnul Mark Gray este de fapt un fel de atenţionare, un fel de avertisment: dacă iese bine, este în ordine, dacă nu iese bine, atunci o să vă asumaţi toată problematica ce se naşte nu numai în ţară, ci şi la nivelul analiştilor din Bruxelles".
Întrebat ce ar însemna "să iasă bine", fostul negociator-şef al României cu UE a răspuns: "Să iasă bine, în sensul ca instituţiile respective să aibă un leadership, care să fie recunoscut de către instituţiile în sine şi de către societatea românească, în primul rând, iar cei care vor fi instalaţi în aceste poziţii să dovedească abilitatea de a aplica legea aşa cum trebuie de-adevăratelea într-un stat de drept".
Dispute cu "iz politicianist"
Întrebat dacă l-a surprins propunerea premierului Victor Ponta ca Laura Codruţa Kovesi să conducă DNA-ul, Vasile Puşcaş a replicat că nu-l mai surprinde nimic: "Personal, nu mă mai surprinde nimic. Este o chestiune personală. Din păcate, suntem într-o zonă plină de incertitudini şi probabil va trebui încă destul de mult ca să dov