În săptămâna 1-5 aprilie, dedicată activităţilor de educaţie non-formală în cadrul programului iniţiat de Ministerul Culturii şi Educaţiei, Muzeul de Istorie Turda a desfăşurat o serie de activităţi pentru copii şi adolescenţi, menite să le valorifice talentele, preocupările extraşcolare şi să le dezvolte competenţele în domenii cât mai diverse.
80 de elevi turdeni au devenit "mici arheologi" pentru câteva zile prin practica efectuată la Muzeul de Istorie din localitate
În cadrul celor patru ateliere de pedagogie muzeală organizate de Muzeul de Istorie Turda în colaborare cu Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Turda şi Clubul Copiilor Turda, 80 de elevi însoţiţi de profesori, învăţători, părinţi şi bunici au descoperit fascinaţia încondeierii ouălor de Paşti, au pictat icoane pe sticlă sau au realizat crestături în lemn. De asemenea, tinerii artizani au modelat la roata olarului diferite tipuri de vase, inspirându-se după artefacte romane. Cei mai mici participanţi au fost iniţiaţi în domeniul arheologiei şi au descoperit astfel cum ajung obiectele găsite în pământ să fie expuse în muzee.
În total, 500 de elevi au călcat pragul muzeului
Peste 500 de elevi turdeni sau din alte localităţi, precum Deva, Dej, Târgu Mureş, Viişoara etc. au vizitat muzeul în săptămâna menţionată. Totodată, obiectele prezentate în expoziţia temporară „ De pe vremea bunicilor. Ocupaţii tradiţionale din zona Valea Arieşului” au dezvăluit vizitatorilor principalele meşteşuguri tradiţionale practicate în satele şi comunele din zona Văii Arieşului, cu formele şi aspectele specifice locale desprinse din ocupaţiile de bază existente: creşterea animalelor şi agricultura.
Activităţile interactive nu se opresc aici
Urmează „Ghid pentru bunici” acţiune desfăşurată în 25-26 mai. Elevii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici) vor avea acces liber în instituţie