Comunitatea evreiască din Târgu-Mureş, deşi nu una impozantă numeric în zilele noastre, a reprezentat o importantă parte a istoriei oraşului şi a impresionat datorită unităţii de care dădea dovadă. Negustori desăvârşiţi, evreii mereu s-au ajutat între ei, astfel încât aceştia şi-au permis construcţia unei Sinagogi în apropiere de centrul oraşului.
De-a lungul Mureşului, în secolul al XVII-lea, s-au stabilit primele familii evreieşti. La doar o sută de ani distanţă, Târgu-Mureş avea cea mai mare comunitate evreiască dupa Alba Iulia, iar la începutul secolului XX, comunitatea evreiască număra peste 6.000 de membri. Astăzi mai sunt aproximativ 200 de evrei în oraş, majoritatea bătrâni. În 1944, în lunile mai-iunie, 7.700 de evrei au fost deportaţi din Târgu-Mureş şi zona înconjurătoare, iar 5.900 dintre ei nu s-au mai întors acasă. Mulţi dintre supravieţuitori au gasit refugiu în Israel, astfel încât în anul 2006 doar 210 evrei au fost înregistraţi la recensământ în Târgu-Mureş.
Sinagoga din Târgu-Mureş, un simbol al oraşului inaugurat în 1900
Sinagoga Mare din Târgu-Mureş a fost edificată între anii 1899-1900 în stil eclectic, după planurile arhitectului evreu Jakob Gärtner din Viena. Iniţiativa construcţiei a avut-o comunitatea evreiască "Status Quo", desprinsă din comunitatea ortodoxă a evreilor transilvăneni în secolul al XIX-lea.
Ea a fost inaugurată în anul 1900, de către prim-rabinul Dr.Joachim Wilhelm, în prezenţa liderilor comunităţii evreieşti locale, Adalbert Burger (preşedinte) şi Mendel Farkas (vicepreşedinte). În holul de la intrare se află o placă de marmură pe care sunt înscrise numele principalilor donatori. Sinagoga are 552 de locuri, dintre care 314 la parter (pentru bărbaţi) şi 238 la etaj (pentru femei).
Gimnaziul Europa de azi, Şcoala Evreiască de acum aproape un secol
Că evre