Ruleta ruseasca, un joc letal, privit cu oprobiu in toata lumea civilizata, inclusiv in Rusia, are origini confuze.
Unii citesc printre randuri in romanul "Un erou al timpului nostru" de Mihail Lermontov ca personajele de acolo s-ar fi folosit de respectiva ruleta. Aceasta varianta trimite inceputurile ei in prima jumatate a secolului XIX, dar pasajul din roman este confuz.
Altii se refera la inceputul secolului XX, cand soldati din armata tarului ar fi fost pedepsiti sa fie impuscati aleatoriu, prin folosirea a ceea ce numim astazi ruleta ruseasca. Documentele vremii nu consemneaza totusi clar aceasta presupunere.
Exista in schimb articolul "Russian Roulette", publicat la 30 ianuarie 1937 in revista americana "Weekly Collier", sub semnatura scriitorului Georges Surdez. Aceasta pare sa fie prima atestare documentara a teribilului "joc".
Autorul explica situatia din anul 1917, cand armata rusa, care ar fi trebuit sa actioneze impotriva Austro-Ungariei, alaturi de armata romana, a inceput sa se destrame, ca efect al revolutiei bolsevice.
Ofiterii dezorientati rataceau fara tinta prin Moldova dintre Carpati si Prut. Daca s-ar intoarce acasa, i-ar casapi bolsevicii. In Romania nu mai aveau ce cauta, intrucat trupele lor o luasera la sanatoasa. Pierdusera totul: prestigiul, banii, familia, tara si stima aliatilor. Li se parea ca-si salveaza totusi onoarea daca recurg la sinuciderea aleatorie, ptrivit Oruletke.
Mergeau in colectiv la cafenea, scoteau pistolul cu incarcator de sase lacase, dar incarcat cu un singur glont, rugau un camarad sa roteasca incarcatorul la intamplare, puneau teava la tampla si apasau pe tragaci. Avand cinci sanse din sase sa scape, considerau ca au lasat hazardul sa le hotarasca soarta. Unii mureau, altii ramaneau in viata.
In timpurile mai noi, exista cateva cazur