Bitdefender, liderul pieței românești de soluții antivirus, a lansat un ghid de securizare a reţelelor de tip LAN pentru utilizatorii care se conectează la internet prin intermediul routerelor wireless.
Tehnologia wireless și multitudinea de dispozitive care necesită conexiuni la Internet au dus la creșterea exponențială a numărului de rețele informatice de locuință din România. Mai mult chiar, majoritatea furnizorilor de servicii Internet din țară oferă echipamente wireless în custodie pe perioada desfășurării contractului, ceea ce-i face pe utilizatorii obișniuți administratorii propriei rețele, indiferent dacă folosesc conexiunea pe mai multe dispozitive sau nu.
Majoritatea incidentelor de securitate sunt cauzate de lipsa parolei pentru conectarea la rețeaua wireless sau folosirea unor algoritmi de securitate ineficienți, precum WEP.
Dar securitatea rețelei locale nu se rezumă la protejarea accesului în rețea prin intermediul tehnologiei wireless. Un număr semnificativ de atacuri au loc de la distanță prin exploatarea unor vulnerabilități ale firmware-ului routerelor pentru rețele personale sau prin brute-forcing.
Schimbați imediat parola și numele de utilizator cu care se livrează routerul
Majoritatea routerelor sunt configurate să funcționeze imediat ce acestea sunt scoase din cutie și conectate la rețeaua de tensiune. Aceste echipamente vin cu un nume de utilizator și parolă implicite pentru fiecare brand în parte, deci oricine știe producătorul routerului poate încerca să se conecteze la interfața de gestionare de la distanță folosind datele de autentificare implicite oferite direct de producătorul routerului.
Dezactivați imediat opțiunea de gestionare a routerului de la distanță
Majoritatea routerelor au o opțiune de gestionare de la distanță. E suficient ca un atacator să vă știe IP-ul p