Nu puţini sunt cei care afirmă, la zece luni de la preluarea guvernării de către USL, că puterea nu le aparţine pe deplin. De altfel, în primele luni ale guvernării, liderii USL îşi exprimau public îndoiala în privinţa preluării puterii. „S-a dovedit că nu suntem la putere, ci doar la guvernare”, declara premierul Victor Ponta în luna august, pentru ca în septembrie Crin Antonescu să afirme că „Puterea nu aparţine nici Parlamentului, nici Guvernului, ci altor instituţii care ar trebui să fie aparte de jocul politic, fac trimitere la Parchetul General şi DNA”.
Uitându-ne acum la desemnarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA se poate spune că declaraţiile de anul trecut ale copreşedinţilor USL sunt şi acum valabile. Mulţi afirmă, şi s-ar putea să aibă dreptate, că Traian Băsescu este cel care se află la „butoane”. Ce stă în sprijinul acestor afirmaţii? Faptul că instituţii precum Curtea Constituţională, DNA, Parchetul General, ANI, CSM şi serviciile secrete sunt controlate de şeful statului.
La acestea se adaugă susţinerea de la Bruxelles şi un aparat de propagandă bine ticluit.
Având butoanele acestor instituţii la degetul mic, Traian Băsescu poate bloca orice demers legislativ care nu îi convine sau care nu convine aliaţilor săi politici. Arma cea mai teribilă în procesul de blocare şi de modificare a legilor care nu-i convin este însă Curtea Constituţională. Bazându-se pe judecătorii care îi sunt favorabili, dar şi pe unele prevederi interpretabile ale Constituţiei, Traian Băsescu poate modifica orice lege sau hotărâre parlamentară care nu îi este pe plac. Prin DNA şi Parchetul General, Traian Băsescu ţine sub control adversarii politici.
Crina Dunca
Nu puţini sunt cei care afirmă, la zece luni de la preluarea guvernării de către USL, că puterea nu le aparţine pe deplin. De altfel, în primele luni ale guvernării, lideri