Veniţi la putere prin forţă, în urma puciului militar din 25 octombrie 1917 de la Petrograd, bolşevicii au folosit aceleaşi mijloace specifice regimurilor totalitare pentru a sovietiza teritoriile anexate, inclusiv Basarabia
Construcţia socialismului în RSS Moldovenească, după 23 august 1944, a continuat prin metodele bine experimentate în primul an de ocupaţie (1940-1941): arestări fără temei, împuşcări fără judecată, şantaj, intimidări, falsificări, minciuni şi pedepse corporale etc. Vom vorbi despre metodele prin care comuniştii îi obligau pe basarabeni să predea la stat cerealele (renumita „postavcă“), să cumpere „benevol“ obligaţiuni de stat şi să intre în colhozuri.
Fărădelegile autorităţilor erau atât de frecvente încât a intervenit procuratura pentru a da o aparenţă de respectare a legislaţiei sovietice. Cu toate acestea, rapoartele procuraturii consemnau doar abuzurile „minore“, fără a atrage atenţia asupra crimelor grave în masă. Însă şi cele constatate arată cu câtă cruzime s-a năpustit sistemul sovietic asupra basarabenilor.
La percheziţie i-au dărâmat şi soba
Pe 15 august 1947, locţiitorul preşedintelui sovietului sătesc Schieni, din raionul Zguriţa, Ivan Haralampievici Melnic, însoţit de un grup de activişti locali, a venit la casa ţăranului Ştefan Rusu pentru a-l obliga să predea restanţele de grâne la stat (Rusu deţinea în proprietate cinci hectare de pământ arabil, iar în luna iulie predase mai multe cereale decât era prevăzut).
Negăsindu-l acasă, au făcut o percheziţie pentru a depista eventualele locuri unde ar ascunde Rusu cereale. Pentru a se convinge că acesta nu a ascuns ceva, au dărâmat şi soba din casă. Seara, Ştefan Rusu a mers la sovietul sătesc şi i-a cerut lui Melnic să-i refacă soba, altfel se va plânge la procuror. Melnic l-a dat afară.
Peste câteva zile, Melnic a venit noaptea la Ştefan Rusu acasă şi