Zonele rurale din Maramures, Satu Mare si Suceava sunt catalogate de revista britanica New Statesman drept regiuni transformate de emigrarea in masa. Publicatia a relatat ca, la aceasta ora, unul din sase romani traieste si munceste in strainatate, facand o analiza asupra modului in care plecarea peste granita schimba viata din Romania.
"Spre deosebire de oras, unde competitia economica este mai subtila, in satele din Romania schimbarile sunt extrem de vizibile, iar strada principala functioneaza ca o scena pentru afisarea ostentativa ", sustine fotograful Petrut Calinescu, ale carui poze - parte a proiectului sau "Mandrie si beton", dedicat schimbarilor recente din satele traditionale din Romania - au fost folosite pentru a documenta articolul din presa engleza, scrie agentia Agerpres.
Se noteaza todata ca majoritatea celor care au plecat in anii '90 din Romania s-au indreptat spre tari precum Franta, Italia si Spania - cu care existau legaturi culturale si lingvistice. “ Ei au umplut lacunele de pe pietele fortei de munca din aceste tari - din constructii, agricultura, servicii la domiciliu - si continua sa faca acest lucru ”.
Despre Romania se noteaza totusi si lucruri de bun augur, cum ar fi faptul ca tara reprezinta la momentul actual a 49-a economie ca marime din lume , iar PIB-ul sau a fost estimat la 274,1 miliarde de dolari in 2012, cu putin inaintea Emiratelor Arabe Unite si a Israelului, desi cresterea sa economica a incetinit.
Agerpres, care citeaza revista New Statesman, scoate in evidenta si relatarile despre artistii si oamenii de cultura romani care se bucura de recunoastere internationala : regizorul Cristian Mungiu a castigat Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes in 2007, cu filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", iar scriitoarea Herta Müller si-a adjudecat Premiul Nobel pentru literatur