Denumirile comerciale ale sucurilor din fructe ar putea dispărea, ele fiind înlocuite fie cu expresii precum “diverse fructe”, fie cu denumiri străine precum ”vruchtendrank”, pentru nectar sau ”arfblemost”, pentru sucul de mere fără adaos de zahăr.
De asemenea, conţinutul de suc sau de piure de fructe urmează să crească în cazul nectarului, cu minime cuprinse între 25 și 50%, în funcţie de fructul folosit.
Toate acestea vor fi cuprinse în legislaţia privind natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman, care urmează să fie modificată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii împreună cu cel al Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Astfel, producătorii vor fi obligați să-și denumească produsele în funcție de lista fructelor utilizate,enumerate în ordine descrescătoare, după volumele de suc de fructe sau de piure incluse.
“În cazul sucurilor obţinute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepţia cazului în care se utilizează suc de lămâie şi/sau suc de lămâie verde denumirea produselor este alcătuită dintr-o listă a fructelor utilizate, enumerate în ordine descrescătoare în funcţie de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se menţionează în lista ingredientelor" , se arată în proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii.
În ceea ce privește produsele obţinute din trei sau mai multe tipuri de fructe, menționarea celor utilizate poate fi înlocuită fie cu expresia ”diverse fructe” sau cu un text similar, ori cu numărul celor incluse în băutură.
În plus, eticheta sucului de fructe concentrat care nu este destinat livrării către consumatorul final, include o menţiune care indică prezenţa şi cantitatea adăugată de suc de lămâie, de suc de lămâie verde sau de agenţi acidifianţi autorizaţi.