Incidenţa anuală a cancerului în România a avut o creştere impresionantă în ultimii ani, situându-se, alături de bolile cardiovasculare şi accidente, pe locul trei pe o scară a cauzelor de mortalitate nenaturală. Cele mai frecvente localizări ale cancerului sunt la stomac, plămâni, sâni, colon, rect şi colul uterin. Însă, cancerul depistat şi tratat în stadii incipiente, poate fi vindecat.
Oncogenetica se defineşte ca fiind monitorizarea medicală şi a diagnosticelor pacienţilor şi a familiilor acelora care prezintă un risc ereditar de a dezvolta tumori. Este vorba, aşadar, nu doar de descoperirea precoce, în stadiu tratabil, a cancerului, dar şi de prevenţia lui, prin identificarea persoanelor cu risc în a dezvolta tumori şi consilierea lor medicală cu scopul de a-i ajuta să urmeze un stil de viaţă care să prevină sau să întârzie semnificativ apariţia şi instalarea cancerului.
„Îi invităm pe ieşeni să vadă o imensă oportunitate în investiţia realizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» în Departamentul de Oncogenetică şi în Laboratorul de Diagnostic Molecular. Ieşenii şi românii, în general, au acum acces la o tehnologie medicală de ultimă oră, iar acest lucru este posibil printr-un efort financiar al universităţii. Foarte mulţi dintre noi s-au confruntat cu dramele generate de această maladie, fie în familie, fie printre cunoscuţi. Şi nu vorbim doar de drama pierderii celui drag, vorbim şi de frica debilitantă că ai cancerul în familie. Astăzi, cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte“, afirmă prof. univ. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.
Investiţii de sute de mii de euro
Durata unui test de diagnostic oncogenetic molecular este de 8-12 luni şi de 1-2 luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investiga