Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a transmis presei printr-un comunicat faptul că Hotărârea de Guvern (HG) nr. 138/2013, privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, nu generează un război între producători. Laurențiu Ciurel spune că măsura ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, „stabileşte nişte reguli minimale care să conducă la o funcţionare în condiţii de siguranţă a SEN”.
Punctul de vedere al administrație CEO este că, „prin această hotărâre guvernamentală care garantează accesul la reţeaua de transport a 500 MW putere medie din CEO, de fapt nu se creează nicio facilitate pentru CEO, care are o putere medie livrată în primele 10 zile din aprilie, de aproximativ 1000 MW, iar de la începutul anului, de 1472 MW.
În această perioadă, la dispoziţia sistemului au fost în permanenţă cel puţin 3 grupuri care puteau produce aproximativ 1000 MW, serviciu care nu a fost plătit de către operatorul de sistem”.
Critici acide
Presa națională a tratat acest subiect, concluzionând că de fapt CE Oltenia și CE Hunedoara primesc un ajutor de stat, mascat. De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a fost acuzat în presa națională că a impus printr-o hotărâre de Guvern, „pe sub masă”, ca marile termocentrale să aibă prioritate în fața altor producători. Cu alte cuvinte, CE Oltenia și CE Hunedoara primesc astfel un ajutor din partea statului, printr-o măsură pur administrativă ce va duce la scumpirea curentului cu 5%”.
Ce spune managerul CEO
Laurențiu Ciurel respinge ideea ajutorului de stat, explicând: „Din cauza fluctuaţiilor foarte mari a surselor de energie regenerabilă, a fost nevoie de mai multe porniri şi opriri prin ordin de dispecer. Toate aceste cheltuieli cu porniri-opriri pentru echilibrarea SEN au fost făcute pe cheltuiala CEO. Aceste