Preşedintele Barack Obama a trimis Congresului bugetul SUA pentru anul fiscal 2014. E vorba de cheltuieli de 3.770 de miliarde de dolari, valoare apropiată celei din anul anterior, cu restrângerea transferurilor sociale, dar şi de creşterea veniturilor. Măsurile ar putea nemulţumi ambele tabere politice.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
3,8 mii de miliarde cheltuieli în acest proiect de buget, 3,03 mii de miliarde în venituri, deci America rămâne în deficit, deşi raportat la Produsul Intern Brut, acest deficit urmează să scadă considerabil în următorul deceniu, de la actualul 4,4% la un extrem de rezonabil 1,7%.
"Ani de zile am dezbătut dacă să reducem deficitul cu orice preţ sau să investim în progres economic. Acest proiect de buget pune capăt dezbaterii, arătând că putem face şi una şi alta", a precizat Barack Obama în grădina cu trandafiri a Casei Albe.
Propunerile Executivului ar tăia deficitul până în 2023 cu aproximativ 1,8 mii de miliarde, peste sumele şi mai substanţiale ce urmează a fi economisite prin măsuri care sunt deja în vigoare.
Cei cu venituri de peste un milion anual ar trebui să plătească mai mult în impozite, iar corporaţiile ar pierde degrevări şi alte avantaje fiscale. Pe de altă parte, asigurările sociale vor intra într-o perioadă de austeritate, printr-o ajustare modestă a sistemului de indexare şi diminuări ale cheltuielilor medicale pentru pensionari.
"Se înşeală amarnic cei care-şi închipuie că reducerea deficitului se va face pe spinarea clasei mijlocii sau exclusiv prin măsuri de austeritate dăunătoare economiei", a avertizat preşedintele Obama.
Proiectul de buget a fost deja criticat din ambele tabere politice, ceea ce anunţă un parcurs parlamentar dificil până la aprobare. "Preşedintele merită laude pentru reformele progresive în materie de asigurări sociale. Sperăm însă că aces