Peste trei mii de bistriţeni care lucrau în sectorul industrial şi-au pierdut locul de muncă de la începutul crizei şi până în prezent, iar viitorul rămâne nesigur pentru cei care activează în acest domeniu.
O analiză econtext.ro arată că în ultimii ani, din septembrie 2008 şi până în prezent, mii de muncitori din industrie şi constructii au fost concediaţi şi sute fabrici au fost inchise. La nivel naţional cifra avansată de jurnaliştii portalului de ştiri se ridică la peste patru sute de mii de oameni care au luat calea şomajului.
Luna trecută, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat la Bistriţa că îşi doreşte revitalizarea industriei, acest lucru făcând obiectul unui proiect care va fi analizat de Executiv în următoarele luni.
"Eu nu îmi pun atât problema ca sectoarele industriei să redevina ce au fost, cât a unei industrii care să fie adecvată realităţilor secolului XXI. Ţin foarte mult la industria alimentară, fără de care nu putem imagina un Program de modernizare a satului românesc, foarte mult şi la mica industrie meşteşugărească şi la industria orizontală.
Eu nu cred că întreprinderile mici şi mijlocii se pot dezvolta doar prin ele însele, ci doar împreună cu marea industrie. A face frizerii şi patiserii e bine, dar nu e destul. Obiectivul este să dezvoltăm industria mică, atelierele meşteşugăreşti şi breslele meseriaşilor, care să fie localizate în zonele suburbane sau rurale", spunea în luna martie ministrul Varujan Vosganian.
Până ca ideea acestuia să devină realitate, în ultimii patru ani 421.232 de angajaţi din industrie şi construcţii au fost concediaţi. De la un total de 2.105.327 de angajaţi în septembrie 2008, România a ajuns să mai aibă în acest sector doar 1.684.095 persoane.
Jurnaliştii econtext spun că în Bistriţa-Năsăud numărul angajaţilor din acest sector s-a diminuat cu 3389 persoane. În momentul d