Rosen Plevneliev: „este nevoie de modernizarea și extinderea cu încă două benzi de circulație a podului Ruse-Giurgiu sau de construirea unui nou pod în zonă”.
Comentând proiectele de infrastructură ce vor fi realizate cu finanțare europeană până la anul 2020, președintele Rosen Plevneliev a declarat: „Evaluarea experților arată că este nevoie de modernizarea și extinderea cu încă două benzi de circulație a podului Ruse-Giurgiu sau de construirea unui nou pod în zona. Totodată este nevoie de un pod Silistra - Călărași. Podul de la Ruse nu poate face față traficului în partea de est a frontierei comune.”
Pentru prima dată un politician bulgar vorbește despre nevoia de a fi abordate cu prioritate proiectele în zona Ruse-Silistra. Aceasta însă a fost poziția de bază a politicienilor români în ultimii 20 de ani. În calitatea sa de ministru al transporturilor Traian Băsescu a militat în favoarea construcției unui nou pod în zona Ruse-Giurgiu sau între Silistra și Călărași.
Politicienii bulgari însă au cerut realizarea în primul rând a podului Calafat-Vidin. Aceasta se explică prin faptul că țara a suferit mari pierderi în urmă războaielor iugoslave care au blocat ani la rând legăturile sale cu Europa centrala.
Pe de altă parte nu este un secret că un pod în vestul frontierei comune va atrage o parte din automobilele care traversează acum România asigurând Bulgariei venituri suplimentare.
După intrarea în funcțiune, pe data de 20 mai, a podului Vidin-Calafat va putea demara reparația podului de la Ruse. Plevneliev a spus că banii au fost asigurați.
Printre proiectele mari de infrastructură pentru următorii 7 ani, finanțate de Bruxelles, președintele a menționat și câteva care prezintă interes pentru România și fostele republici sovietice. Este vorbă de drumurile cu patru benzi și tronsoane de autostradă