Cunoscută pentru beneficiile sale încă din antichitate, sfecla roșie are în compoziția sa multe substanțe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți.
Iată care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are asupra sănătății:
1. Luptă împotriva anemiei
Sfecla roţșe conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi substanţe active. Printre acestea conţine fier, dar şi acid folic – importante în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase hematogene.
2. Protejează ficatul
Afecţiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roşie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase precum hepatite sfecla roşie ajută la îmbunătăţirea metabolismului celular şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).
3. Ţine inima sănătoasă
Potrivit unui studiu din 2010 al Universității Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roșie pe zi scade considerabil tensiunea arterială. Cu cât tensiunea este mai crescută, cu atât scăderea este mai mare.
Dacă ar fi consumată pe scară largă, sfecla roșie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de părere cercetătorii.
4. Previne cancerul
Betacianina, cea care dă culoare roșie este un atioxidant puternic care are proprietăți de prevenire a cancerului.
O cercetare a Universității Howard a demonstrat că betacianina a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.
5. Combate depresia
Cercetări recente au arătat că sfecla roşie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei conţinute, despre care se ştie că relaxeaza mintea şi ameliorează depresia.
6. Crește rezistența la efort
Sucul de sfeclă roşie creşte reziste