Patru comune din zona Romanului derulează un parteneriat cu UNICEF, cu scopul de a face cunoscute și de a rezolva problemele copiilor din diferite categorii de risc social.
Patru localități din județul Neamț vor face parte, și în acest an, din proiectul “Sprijinirea copiilor invizibili”, al UNICEF (Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite / Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite). Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului demarat în anul 2011 au pornit de la premisa că politicile de protecție socială au un impact scăzut asupra celor mai vulnerabile categorii de copii și familiilor lor, mai ales din cauză că sunt axate preponderent pe furnizarea de beneficii sociale, adică pe alocațiile sociale pentru cei în nevoie. De aceea, proiectul a vizat tocmai completarea acestor alocații cu furnizarea de servicii și, astfel, s-a demarat dezvoltarea de servicii sociale de bază în 96 de comune din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.
Scopul central este de a crește impactul politicilor de protecție socială asupra familiilor și copiilor săraci și excluși din punct de vedere social (“copiii invizibili’” și, implicit, de a consolida capacitatea autorităților locale de a susține ele însele servicii sociale de bază.
Comunele partenere în 2013 în acest proiect sunt Săbăoani, Boghicea, Români și Tămășeni. Dintre acestea, comuna Tămășeni nu va mai beneficia de asistență financiară, dar va fi supervizată pentru modul în care implementează, în continuare, proiectul. Practic, la nivelul fiecărei comune va activa un asistent social plătit de UNICEF, care va avea rolul de a identifica, media și rezolva situații nefavorabile copiilor, indiferent că este vorba despre aspecte din familie sau legate de școală.
O altă componentă esențială a proiectului o constituie înființarea de compartimente