Aviatia militara a Rusiei vrea sa renunte la avioanele de lupta MiG-31 si afirma ca banii folositi pentru modernizarea aparatelor ar putea fi utilizati pentru punerea la punct a unui avion nou, mai performant. Deputatii Dumei de Stat afirma insa ca MiG-31 trebuie pastrat cel putin pana la aparitia noilor avioane. O intreaga dezbatere a izbucnit in Rusia pe aceasta tema, o discutie cu un final, deocamdata, necunoscut.
Comandantul sef al aviatiei militare ruse, generalul Viktor Bondarev a declarat ca modernizarea avioanelor de atac MiG-31 ar costa aproximativ 25 miliarde de ruble (800 milioane de dolari). Pentru ca, a precizat el, trebuie inlocuita aparatura de navigatie, precum si armamentul aflat in dotarea acestor aparate, care numai astfel pot atinge un nivel corespunzator de eficienta. In opinia lui, respectivele milioane de dolari vor putea fi folosite pentru crearea unui avion nou, „de doua-trei ori mai bun decat MiG-31”.
Anterior, expertii rusi au propus retragrea MiG-31 din dotarea fortelor aeriene militare ale Rusiei. Ei sunt insa de parere ca MiG-31 trebuie pastrate cel putin pana la aparitia noilor aparate. In schimb, seful comisiei pentru aparare din Duma de stat (camera inferioara a parlamentului de la Moscova), Vladimir Komoedov, a afirmat ca Rusia poate repune pe picioare productia de MiG-31, stopata la mijlocul anilor 1990, in cel mai scurt timp.
„Prin caracteriticile de lupta, acest avion va spori capacitatea de aparare a tarii. Acest avion nu are egal in lume. Nu vorbim de o concurenta cu avioanele Su, pentru ca MiG-31 sunt o completare a acestora”, si-a argumentat deputatul punctul de vedere. Komoedov a subliniat ca impreuna cu aviatia, sistemul de aparare aeriana al Rusiei va putea distruge pana la 65% din avioanele de orice tip care vor patrunde in spatiul aeriana al statului.
„Pentru Rusia, amenintarile interne gener