Nu se mai rentează să creşti animale, asta spun crescătorii de ovine şi caprine. Ciobanii credeau că vor avea parte de câştiguri substanţiale de Paşte de pe urma mieilor şi iezilor, dar vremea le-a dat planurile peste cap. Din cauza ploilor abundente iarba nu a prea crescut, iar animalele au fost ţinute la adăpost. Deşi trebuiau să atârne greu la cântar, dat fiind faptul că sărbătorile pascale sunt abia în luna mai, în realitate animalele sunt cam “siluete”.
Familia Drăgan din Leleşti are în ograda sa în jur de 70 de oi şi 20 de capre. De Paşte speră să vândă aproape 70 de miei şi iezi. Cum a plouat abundent, animalele nu au prea avut iarbă de păscut şi au fost ţinute la adăpost. Neavând ce să pască, animalele sunt acum mai slăbuţe. “Din cauză că au fost ploi şi vreme rea, nu au prea crescut aşa cum ne aşteptam. Ne gândeam că o să fie mult mai mari, fiind Paştele aşa târziu. Dacă au ieşit la câmp şi a plouat şi a fost noroi nu sunt cum ne aşteptam. De obicei îi ducem la stână, dar acum din cauza ploilor nu i-am putut duce, avem aici un saivan acoperit, să nu-i plouă. Dacă stau zi şi noapte în ploaie, mieii se îmbolnăvesc şi pot să moară, am pierdut câţiva mai micuţi. În ritmul în care a fost iarna de grea, boabele, furajele scumpe toate, noi estimăm să primim undeva la 25 lei pe kg tăiat”, a spus Angela Drăgan, crescător de animale din Leleşti.
Animalele au mai puţin cu 5-10 kg
Crescătorii de animale spun că miei şi iezii ar fi trebuit în mod normal ca în această perioadă să cântărească cu 5 şi chiar 10 kg mai mult. Necrescând foarte mult, nici mari încasări nu vor avea crescătorii de animale de pe urma lor. Aceştia spun că nu se mai merită să continue această tradiţie, cheltuielile de întreţinere a acestora fiind prea mari. “Anul acesta avem în jur de 50 de miei şi 15 iezi. Dacă vremea era frumoasă şi permitea depăşeau poate şi 20 de kg. Avem m