Dacă te gândeai să închiriezi o garsonieră în Bucureşti, în martie 2008, preţul mediu cerut de proprietari se cifra la nu mai puţin de 380 de euro. Datele furnizate de portalul anunţuriimobiliari.ro arată că, în martie 2013, oferta medie pentu acelaşi tip de imobil se situează la 222 de euro.
Cifrele oferite de aceeaşi sursă mai surprind însă un aspect deloc neglijabil. De la începutul lui 2013 pretenţiile proprietarilor care închiriază locuinţe au rămas aproape neschimbate.
Pentru apartamentele de două camere, preţul de închiere a fost în luna martie de 316 euro, cu 2,8% mai mic faţă de februarie. În cazul apartamentelor de trei camere proprietarii au solicitat un preţ mediu de închiriere de 448 de euro, similar celui din luna precedentă. Există şi locuinţe a căror chirie a intrat pe un trend ascendent. Astfel, locuinţele de patru camere au înregistrat în martie o chirie medie de 701 de euro, în crestere cu 8% faţă de luna trecută.
Proprietarii de apartamente au scos în martie la închiriat 2.284 de unităti, o ofertă in crestere faţă de ianuarie 2013, când pe piaţă erau oferite spre închiriere circa 2.130 de unităti.
Mobilat versus nemobilat. Cum e mai avantajos să închiriezi o locuinţă
Unul din criteriile importante în funcţie de care se închiriază o locuinţă este calitatea facilităţilor oferite. Un apartament cu două camere nemobilat este evaluat de proprietar cu un preţ mediu de 280 de euro, faţă de 322 cât se solicita pentru acelaşi tip de apartament, dar cu mobila inclusă, susţin reprezentanţii anunţuriparticulari.ro care formulează şi o concluzie. Potrivit acestora, majorarea chiriilor, în medie cu 10-15%, nu justifică investiţia în mobilier şi dotări ale unui apartament de două camere scos la închiriat, în condiţiile în care suma investitită se recuperează din diferenţa de chirie în minimum 4-5 ani.